Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingsplaat vervangen, koppeling grijpt laag aan

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

Ik heb onlangs op mijn Nissan Qashqai 1.6 dci uit 2012 (J10) de hulpkoppelingscilinder laten vervangen. Deze lekte namelijk, waardoor de hele koppeling het op een gegeven moment begaf (het koppelingspedaal bleef op de bodem hangen en gaf bij het intrappen geen weerstand). Omdat deze in de versnellingsbak zit, zijn meteen koppelingsplaat en het tweemassavliegwiel ook vervangen. Nu grijpt de koppeling veel lager aan dan eerder het geval. Zodra je de koppeling op laat komen, grijpt hij eigenlijk direct al aan. De auto is de afgelopen dag al meerdere malen uitgevallen bij het wegrijden. De monteur zegt dat dit komt door de nieuwe koppelingsplaat en dat dit gaande weg (na inslijten) zou moeten verminderen. Het schakelen gaat naar mijn gevoel (vooral in de 1e en achteruit versnelling) niet heel erg soepel. Kan dit te maken hebben met de koppeling die nog moet inslijten (zoals dat bij remmen soms het geval is). Of is de boel gewoon niet goed gemonteerd? Ik hoop dat u mij wat verder kunt helpen. Alvast bedankt.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er is onlangs vanwege een lekkende koppelingscilinder een nieuwe koppeling gemonteerd in uw Nissan Qashqai, inclusief tweemassa vliegwiel. Nu grijpt de koppeling erg vroeg aan en heeft u het gevoel dat schakelen naar 1 en achteruit met de nodige moeite gaat.

Daarom denk ik dat de koppeling niet goed vrij komt omdat er mogelijk lucht zit in de hydraulische bediening. Het inslijten is wat mij betreft hier niet als excuses van toepassing bij een hydraulische koppeling. U zou de proef op de som kunnen nemen door de koppeling een aantal maal snel achter elkaar in te trappen. Wanneer u merkt dat de pedaaldruk daardoor hoger komt te zitten moet er ergens een luchtbel zweven en moet de boel mogelijk nog eens goed ontlucht worden. Dat is de indruk die ik heb op basis van uw omschrijving. Maar een feit is dat het niet goed is. Dat lijkt me duidelijk gezien de symptomen. Alle reden dus om terug te gaan.