Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kopen auto garantie

Vraag gesteld door op 23 juni 2021

Wat houdt het in wanneer je bij een occasion een pakket koopt van 600 euro bij een garage die bovag aangesloten is. Krijg je niet altijd dan garantie?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag Bovag garantie. Zit dat niet altijd bij de koop inbegrepen óf moet je daar een extra pakket voor bij kopen.

Vanaf 1 april 2018 zijn er nieuwe BOVAG voorwaarden van toepassing. Hierin staat dat de garage je een BOVAG-garantie kán verlenen maar dit is niet langer verplicht. Een voordeel van het kopen van een auto bij een BOVAG aangesloten bedrijf is dat je bij een aankoop vanaf 1 april 2018 altijd de mogelijkheid hebt om een geschil voor te leggen aan de Geschillencommissie Voertuigen.

Volgens de wet heb je recht op een deugdelijk product. Dat is een product dat geschikt is voor normaal gebruik. Dit wordt ook wel 'wettelijke garantie' genoemd. Kun je aantonen dat het product niet de eigenschappen heeft die je op grond van de overeenkomst mocht verwachten, dan kun je van de verkoper herstel of vervanging van het product eisen. 

Partijen kunnen naast de wettelijke rechten ook een garantie overeenkomen. Partijen zijn vrij om de inhoud van een commerciële garantie te bepalen. Ook mag een verkoper de voorwaarden aan deze garantie verbinden tot het afnemen van een afleverpakket zoals wellicht het betreffende pakket voor 600 euro. Maar de wettelijke garantie is voor u al een feitelijk recht waar niet van kan worden afgeweken wanneer u een dergelijk pakket weigert. Mogelijk houdt dit pakket méér in dan alleen de z.g. BOVAG- garantie maar heeft u standaard al de wettelijke garantie als stok achter de deur.