Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk

Vraag gesteld door E. Bruins op 21 juni 2021

Ik zou graag de maximale kogeldruk weten voor onze Opel Meriva-A Z1.6 easytronic. We hebben een afneembare trekhaak type oris 0506R204-02. Ik zou daar graag twee elektrische fietsen op vervoeren met de ANWB Touring Flex Plus II fietsdrager.

Merk: Opel
Type: Meriva-A Z1.6 easytronic
Bouwjaar: 2005
Brandstof: euro 95
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De maximum kogeldruk van uw Opel Meriva A 1.6 Easytronic is 50 kg. Een Touring Flex Plus II fietsendrager heeft een eigen gewicht van 17 kg. Er blijft dus 33 kg laadvermogen over. Met twee elektrische fietsen zult u daar wel overheen gaan.

Wettelijk mag de kogeldruk, opgegeven door de fabrikant van de auto, niet worden overschreden. De overheid geeft vooralsnog geen voorrang aan controle op kogeldruk.

Autofabrikanten stemmen de kogeldruk af op het formaat en het gewicht van de auto. De kogeldruk kan zijn beperkt vanwege constructie (bevestigingspunten aan de auto) of het weggedrag dat beïnvloed wordt door gewicht dat helemaal achteraan hangt. Dat maakt een auto wat minder stabiel in zijn wegligging. De auto zal anders reageren bij plotselinge uitwijkmanoeuvres.

De vraag is hoe groot de invloed is van wat meer kilo's van de e-bikes. De exacte gevolgen van overbelading ten opzichte van de maximum kogeldruk zijn niet in te schatten. Misschien is dat nihil, misschien is 50 kg écht de grens van wat veilig is. Dat is wel wat Opel in dit geval zegt, en zo is het ook in de typegoedkeuring van uw auto opgenomen. Overschrijding van kogeldruk komt in de praktijk best vaak voor, ook onbewust. Ik kan het echter niet aanraden.