Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik personenauto banden gebruiken op mijn bestelauto?

Vraag gesteld door op 24 juni 2021

Voor mijn bestelauto Mercedes Vito 639 zoek ik nieuwe zomer of all season banden. De auto heeft een maximum toelaatbaar gewicht van 2800kg, maximale snelheid 160 km/uur en een maximaal aanhanger gewicht van 2500kg. Ik rij hem privé en ongeveer 10.000 tot 20.000 km per jaar. Als ik op internet zoek naar banden voor bestelauto’s dan wordt daar aangegeven je moet banden hebben met de C aanduiding voor “commercial toepassing”. Dit vind ik echte niet terug bij de specificaties van de autofabrikant. Daar staat voor mij auto aangegeven 225/55 R17 101V.
Wanneer ik zoek op deze specificaties bij banden leveranciers dan zijn er diverse banden fabrikanten die banden met deze specificaties leveren. Echter bij “geschikt voor het volgende type voertuig” staat personenauto. Nu vraag ik mij af kan ik deze banden toch gebruiken op mijn bestelbus omdat ze volgens opgave van de autofabrikant voldoen aan de specificaties?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de toevoeging ‘commercial class’ noodzakelijk is bij banden voor uw bedrijfsauto.

Wanneer u banden gebruikt bij een bedrijfsauto is het belangrijk dat de zogenaamde loadindex minimaal overeenkomt met het totale gewicht van de auto, dus het gewicht inclusief de belading. De fabrikant geeft de volgende specificatie op 225/55R17 110V.

De aangegeven banden hebben de maat 225/55R17, het getal 110 verwijst naar het draagvermogen, de V voor de maximaal toelaatbare snelheid. Een draagvermogenindex vindt u bijvoorbeeld op deze site. Hier vindt u dat 110 staat voor 1060 kilo per band wat ruimschoots voldoende is voor uw auto. Dit is dus de enige voorwaarde waar uw nieuwe banden aan moeten voldoen.