Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is doorrijden op band met hoogteslag gevaarlijk?

Vraag gesteld door op 24 juni 2021

Ik rijd een Citroen C4 Spacetourer met Vredestein All weather banden. Half jaar geleden 2e hands gekocht bij 38.000 km, nu 50.000 km op teller.
Sinds paar maanden geeft linker achterband (nog  6 mm profiel) bij iedere omwenteling een geluid. Bij KwikFit constateerden ze hoogteslag (en zeiden dat er wellicht een draadbreuk onder het loopvlak zit?) .
Mijn vraag is of dit gevaarlijk is; kan ik bijvoorbeeld een klapband verwachten (bij 130 km/u lijkt me auto dan lastig te corrigeren..?).
Hoe kan dit ontstaan zijn?
Ik heb nog 6 maand garantie op de auto. Is het reeel om de dealer Motorhuis te vragen om de -beide- achterbanden onder garantie te vervangen?
Wat is uw advies?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Er is bij twee banden hoogteslag geconstateerd. Hoogteslag kan voorkomen bij fabrieksnieuwe banden. Er kan ook onrondheid ontstaan door een draadbreuk. Soms ontstaat er een 'platte kant' als een auto heel lang op dezelfde plek heeft gestaan. De band zal niet zomaar klappen maar het geluid en het trillen is wel irritant.

De banden zullen vervangen moeten worden. Banden zijn echter uitgesloten van occasiongarantie. Hopelijk stelt uw leverancier zich coulant op. Die verplichting hebben ze niet omdat het euvel bij aankoop blijkbaar nog niet aanwezig was.