Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ESP lampje brandt soms

Vraag gesteld door op 19 juni 2021

Als ik de fietsendrager achterop de trekhaak van de Kia Venga zet en wegrijd gaat soms, dus niet altijd  het ESP lampje branden en blijft de hele weg aan. Het begint dan met een lichte hapering in het gaspedaal. De cruise control werkt dan ook niet meer. Onze garage kon ons niet helpen omdat we altijd konden komen als het lampje niet brandde.

Kan het te maken maken met de stekker van de fietsendrager en het stopcontact van de trekhaak?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer u de fietsendrager op de trekhaak plaats gaat soms meteen bij het wegrijden het ESP lampje branden, ook gepaard met een lichte hapering in het gaspedaal. U vraagt of het te maken kan hebben met de trekhaakbedrading/stekkerdoos.

ESP ofwel het ‘Elektronisch Stabiliteits Programma’ grijpt tijdig in wanneer de auto in een onveilige situatie terecht komt. Bijvoorbeeld in een verraderlijke bocht die met een te hoge snelheid wordt genomen en je grip verliest bij bijvoorbeeld een gladde ondergrond. Dit systeem werkt nauw samen met ABS en is in staat elk wiel afzonderlijk wat af te remmen. Hiermee weet het voertuig het wegcontact te behouden en bestuurbaar te blijven.

Het mag duidelijk zijn dat we het bovenstaande los moeten zien van wat u ervaart i.c.m. met de aangesloten fietsendrager. Zeker wanneer dat uitsluitend dán voorkomt, gaat ook mijn vermoeden richting de trekhaak bedrading. Mogelijk mist deze bedrading een aanvullend component zoals een bepaalde module. Maar misschien dat uw garage deze gerenommeerde trekhaak bedradingsspecialist voor u kan raadplegen die vaak de vinger weet te leggen op de oorzaak en de oplossing voorhanden heeft.