Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem Volkswagen Golf, augustus 2016

Vraag gesteld door op 26 juni 2021

Ik laat mijn auto onderhouden bij de plaatselijke garage. Nu staat er op het Dashboard bij 90.000 km ‘inspectie’. Dit betekent volgens de garage een grote beurt. Toen ik de auto kocht werd er verteld dat ik binnenkort iets moest vervangen (aangezien ik de auto kocht, omdat ik een paar dagen daarvoor een ongeluk had gehad, ben ik vergeten welk onderdeel dit betrof 😩). Het is een Volkswagen golf Blue Motion TSI uit augustus 2016. Het enige wat mijn garage kon bedenken wat aan vervanging toe zijn, was de distributie riem. Mijn auto heeft 90.000 gereden en is augustus 2021 - 5 jaar. Nu lees ik dat tegenwoordig wordt ‘gekeken’ of de riem aan vervanging toe is. Wie draagt dan de verantwoordelijkheid voor als er niet goed gekeken is? Kan een plaatselijke garage dit ook goed beoordelen? Wat adviseert u mij?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij de aanschaf van uw auto kreeg u een aankondig te horen van wat er binnenkort vervangen moest worden. U vermoed dat het ging om de distributieriem.

Het is inderdaad zo dat er geen eenduidige interval is zoals in de meeste gevallen door de fabrikant verstrekt wordt. Eigenlijk is de onderhoud uitvoerende garage daar bepalend in en zal op basis van de leeftijd en kilometrage het advies uitbrengen deze riem preventief te vervangen. Dus feitelijk mag u die verantwoordelijkheid gerust in de handen leggen van uw garage die vakmatig u het juiste advies moet geven. Gaat het vroegtijdig mis, dan mag u hem aansprakelijk stellen omdat u van een professioneel bedrijf mag verwachten dat hij moet kunnen beoordelen wanneer preventief vervangen wenselijk is.

Maar vaak is een controle van de riem geen betrouwbare indicatie en ook best lastig om in een gemonteerde situatie deze riem te kunnen beoordelen. Vermoedelijk zal toch ook uw garage een aanbeveling doen om risico's uit te sluiten. Vanuit de praktijk zien we dat na 5 jaar óf bij 120.000 km meestal wel het advies wordt uitgebracht deze riem met toebehoren te vervangen. Gezien de leeftijd van uw auto speelt u op safe wanneer u nu daartoe overgaat. Maar formeel moet uw garage aan de bel trekken en is het niet aan u om uit te vinden wanneer men in de praktijk meestal op vervanging overgaat.