Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Balanceren banden

Vraag gesteld door op 16 juni 2021

Ongeveer zes weken geleden heb ik nieuwe zomerbanden onder mijn V70 laten zetten. In eerste instantie korte stukken binnenweg gereden en weinig gemerkt, tot in naar de Ardennen reed en trilling voelde. Na terugkeer constateerde de garage dat alle vier wielen niet goed (of niet) uitgebalanceerd waren. Echter, na uitbalanceren blijft er een trilling over. Ik heb rond 2000km met deze banden gereden. Kan het zijn dat ze zijn gaan cuppen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft redelijk recent nieuwe zomerbanden onder uw Volvo V70 maar echter niet vrij van trillingen. Ook nog na een rondje opnieuw balanceren.

Cuppen is wel een bekend verschijnsel maar ontstaat geleidelijk en verwacht ik niet dat dit na 2000 km al nadrukkelijk naar boven komt. Stap één is wat mij betreft de wielen een voor een checken op hoogteslag. Uiteraard lijkt me dat de taak voor de verantwoordelijke bandenverkoper. Op een balanceer apparaat kun je eventueel heel goed waarnemen of dat mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn. Vervolgens is dan de vraag of dat in de band zit óf de velg.

Wanneer dat onderzoek niets uitwijst kom ik toch wel bij een V70 niet helemaal onbekend verschijnsel. Er kunnen nog weleens trillingen voortkomen uit de aandrijflijn. Een directe oorzaak is nog weleens een versleten motorsteun waardoor de motor een tikkeltje is verzakt. Dan kan de aandrijfas een bepaalde trilling doorgeven. Meestal is dan de motorsteun rechtsboven de boosdoener. Ik weet geen leeftijd of kilometrage van uw Volvo maar misschien valt enige gevorderde slijtage niet uit te sluiten. Cuppen lijkt me in dit stadium nog wat te voorbarig maar misschien dat de aandacht eens gevestigd kan worden op de motorophanging.