Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

All-seasonbanden Duitsland, Oostenrijk en Italië

Vraag gesteld door op 20 juni 2021

Zijn all seasonbanden toegestaan in Duitsland, Oostenrijk en Italië in de zomer? Ik lees namelijk dat winterbanden in de zomer niet zijn toegestaan, maar op de all seasonbanden staat ook het m+s symbool

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of all-seasonbanden in de zomerperiode wel zijn toegestaan in de genoemde landen. U leest dat wel van winterbanden maar all-seasons hebben toch ook de M&S aanduiding.

Van 15 mei t/m 14 oktober mag op de Italiaanse wegen niet worden gereden met voertuigen die uitgerust zijn met winterbanden (M+S) die een snelheidsindex hebben die lager ligt dan de topsnelheid van de auto. Dit verbod geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Niet alle landen hanteren een dergelijke regel maar in de zomer op winterbanden is wat ons betreft per definitie geen verstandige keuze.

Maar ik benadruk in het bovenstaande vooral wanneer het winterbanden betreft. All-seasons zijn juist uitgevonden voor het gehele kalenderjaar rond. En ondanks de M&S aanduiding en sneeuwvlok symbool is het met nadruk zeker géén winterband. Een dienstdoende agent zou wel bij machte moeten zijn dat onderscheid visueel te kunnen vaststellen. Maar een all-seasonband is dus ontwikkeld voor alle seizoenen en de zomer is er daar één van. Ook buiten onze landsgrenzen en mag u gerust zo op reis.