Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies auto aanschaf

Vraag gesteld door op 15 juni 2021

Wij zoeken een andere auto, occasion uit minimaal 2012. We willen een hoge instap, ruime kofferbak en mogelijkheid om kleine caravan (beladen maximaal 1050 kg denk ik) te trekken met maximaal gewicht van de auto 1350 kg. We komen zelf uit bij een Huyundai ix20 en Kia Venga maar van beiden is een 1.6 motor zeldzaam. Een Nissan Note is een optie of een Renault Scenic. De Opel Meriva heeft veel klachten lees ik bij de Wegenwacht, dus dat lijkt ons minder geschikt. Kunt u nog advies geven wat een andere passende auto zou kunnen zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U zoekt een occasion met een wat hogere zit én in staat een caravan te trekken van rond de 1050 kg beladen. U komt zelf uit bij de Kia Venga en Hyundai IX20.

Met een 1.6 l motor is inderdaad wel essentieel om over redelijk tot goede trekprestaties te beschikken om ook in een bergachtige omgeving redelijk uit de voeten te kunnen. Maar rond het genoemde bouwjaar en binnen het gewenste voertuiggewicht is de spoeling inderdaad best dun. De Opel Meriva hoort zeker in het rijtje maar heeft inderdaad wat betrouwbaarheid een mindere staat van dienst dan de twee Koreanen van Kia en Hyundai. Dan is de Renault Scenic ook niet de meest logische keuze maar de Nissan Note van deze generatie daarentegen zeker wel maar zit op papier wel vast aan een maximale aanhangwagenmassa van 1000 kg. De VW Golf Plus en Skoda Yeti voldoen ook aan de criteria maar denk ik tóch dat overall u met de IX20 en de Venga het meest op safe speelt wanneer duurzaamheid en betrouwbaarheid hoog op uw wensenlijstje staan. De 1.6 l uitvoeringen zijn misschien dun bezaaid maar op Gaspedaal kom ik van 2012-2014 van deze twee modellen toch nog zo'n 45 exemplaren tegen met de gewenste motor. Hopelijk dat u daar tóch een geschikt exemplaar gaat tegenkomen. En wanneer ik nog één alternatief zou moeten noemen dan is dat de Mitsubishi ASX. Daarvan is het aanbod slechts een handjevol maar misschien tóch interessant eens nader kennis mee te maken.