Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom is mijn tankbaar volume veel kleiner dan het maximale volume van de tank?

Vraag gesteld door R. Hollands op 29 mei 2021

Ik rijd een Mazda CX-5 uit 2015 met 165pk, benzine, handgeschakeld.

Volgens de specificaties is het volume van de brandstoftank 58 liter, echter zelfs wanneer mijn tank bijna leeg is (nog 60km volgens het dashboard) krijg ik niet meer dan 42 liter in de tank.
Met mijn gemiddelde verbruik verwacht ik dat 60km nog tot hooguit 6 liter staat, dan kom ik op 48 liter inhoud uit.
Waar blijft de overige 10 liter?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Mazda CX-5 en op basis van de nog resterende hoeveelheid brandstof in de tank, zou u volgens uw berekening eigenlijk 10 liter méér moeten kunnen tanken dan wat u feitelijk lukt. 

Ik weet niet of bij een brandstofrestant voor zo'n 60 km ook het reservelampje inmiddels ook brandt. Want in de handleiding staat daarover het volgende;


Verder meldt men nog het volgende; ''Alhoewel de indicatie voor de afstand die kan worden afgelegd met de voorradige brandstof een voldoende resterend aantal kilometers aangeeft alvorens bijtanken noodzakelijk wordt, zo spoedig mogelijk bijtanken als het brandstofpeil erg laag is of als het waarschuwingslampje voor laag brandstofpeil gaat branden. De indicatie verandert alleen wanneer u meer dan ongeveer 9 liter brandstof tankt. De afstand die kan worden afgelegd met de voorradige brandstof geeft bij benadering de afstand aan die met de auto gereden kan worden totdat alle maatstrepen in de brandstofmeter die de resterende brandstofvoorraad aangeven verdwijnen''.

De onderstreepte opmerking doet mij vermoeden dat de betreffende afstandsindicatie exclusief de 9 liter reserve is. Dat zou mogelijk de verklaring kunnen zijn waarom u zo'n 10 liter mist bij het aftanken.