Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Viscositeit van olie

Vraag gesteld door M. Walters op 4 juni 2021

Citroen C4 Picasso 130.000 km.      

Reeds lange tijd heb ik  wanneer ik stapvoets op een klinkerweg rijd een klapperen geluid bij het rechter achterwiel. Citroen garage heeft hier diverse keren naar gekeken maar kan geen oorzaak vinden. Het is mij wel opgevallen als de buiten temp. koud is, dat het geluid sterker hoorbaar wordt. Nu het erg warm buiten is, hoor ik bijna niets meer..
Vraag: Is het mogelijk dat de viscositeit van de olie in de schokbreker invloed heeft op dat vervelende bijgeluid ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort bij uw Citroën Picasso een rammelend bijgeluid in de buurt van de achteras. Bij warm weer is het nagenoeg verdwenen.

Dergelijke rammelende bijgeluiden bij het verwerken van korte oneffenheden betreft vaak inderdaad wat ruimte bovenin de schokdemper. En uw verklaring dat de buitentemperatuur mogelijk effect heeft op de olie viscositeit én dan ook het rammelende bijgeluid is zeker een kansrijke theorie. Ruimte op een stabilisatorrubber kan ook nog als veel voorkomende oorzaak aangewezen worden. Bij koud weer is dit rubber misschien taai en stug en onder warme omstandigheden flexibeler en wordt de speling deels wellicht wat opgeheven.

Ik begrijp dat uw garage meerdere malen een blik heeft geworpen om de oorzaak te achterhalen. Het lijkt toch wel iets te zijn dat statisch niet valt te ontdekken en het geluid pas in een dynamische situatie optreedt. De veiligheid lijkt me gelukkig niet in het geding en misschien dat in een later stadium het verschijnsel zodanig is toegenomen dat de oorzaak wel valt te ontdekken. Maar een gevorderde slijtage van een schokdemper of stabilisatorrubber zijn wel de meest logische verdenkingen.