Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen distributie(riem of ketting)

Vraag gesteld door R. Koster op 23 mei 2021

Mijn dochter heeft een Citroen C1 uit 2010, maar heeft deze auto een distributieriem of ketting en wanneer moet deze vervangen worden?
Hij heeft 180000 op de teller.
De riem waar waterpomp en zo op zit,moet deze vervangen worden op bepaalde tijd?
Het is mij niet duidelijk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de betreffende Citroën van uw dochter een distributieketting óf een riem heeft. Verder vraagt u wanneer de aandrijfriem van de waterpomp vervangen moet worden.

Wat het laatste betreft doelt u op de multiriem die volgens het onderhoudsschema slechts gecontroleerd moet worden en er géén vervangingstermijn wordt aangegeven. De onderhoud plegende garage zal zelf aan de bel trekken wanneer de staat en conditie van deze aandrijfriem een nieuw exemplaar noodzakelijk maakt. Maar gezien de leeftijd en kilometerstand is dit op zich wel een moment om een preventieve vervanging te overwegen. Het beste zal er inmiddels wel af zijn en een enorme investering is het ook niet echt.

De distributie is gelukkig van het ketting type en staat daar geen vervangingstermijn voor. Wat dat betreft dus géén zorg, maar is een nieuw multiriempje misschien toch wel het overwegen waard.