Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verstuivers defect 60 km na een grote beurt

Vraag gesteld door H. Tyssens op 30 mei 2021

Mijn auto een citroen C5 met een 1.6 e-hdi motor heeft vorige week een grote beurt gehad bij 125.000 km waarbij ook het brandstoffilter is vervangen, de volgende dag na 60 km gereden te hebben ging de motor in storing en heeft de ANWB geconstateerd dat er een storing in cilinder 4 zat en is hij afgesleept naar de garage. Daar heeft met de verstuiver van cilinder 3 gewisseld met 4 en toen zat de storing in cilinder 3. De verstuivers zijn uitgebouwd en naar een specialist gebracht om ze te meten. 2 verstuivers waren defect en 2 vestuivers waren nog in orde.
Vraag 1: kan er een oorzakelijk verband zijn tussen de grote beurt en de vervanging van het brandstoffilter? vraag 2: is het een goede keus om twee van de vier verstuivers te vervangen?
Vraag 3: heb ik recht op coulance als dit 60 km na een grote beurt plaats vind bij een kilometerstand van 125.000 km?
De wagen staat op dit moment bij de dealer in de garage en er worden vandaag twee verstuivers besteld.
Ik kijk uit naar uw antwoord.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of er een logisch verband is tussen het vervangen van het brandstoffilter en het defect raken van een verstuiver.

Een verband tussen de twee voorvallen zie ik niet direct. Over het algemeen hebben verstuivers van common rail diesels een levensduur van rond de 150.000km.

Nu de verstuivers allemaal getest zijn door een specialist is er gebleken dat er twee buiten de toleranties vallen. De keus kan dan zijn om deze twee te vervangen, een andere mogelijkheid is ook om ze te reviseren eventueel kan dat ook met alle vier. De kans bestaat dat ook de twee overgebleven verstuivers gevorderde slijtage vertonen.

Indien u de auto altijd netjes op gezette tijden het onderhoud heeft laten geven welke voorgeschreven is door de fabrikant en er in het verleden nooit verkeerde brandstof is getankt mag u een langere levensduur verwachten dan slechts 125.000km. Coulance waar u het over heeft is een gunst waar u altijd om kunt vragen. Samen met de garage kunt u dan kijken naar een oplossing.