Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verschillend profiel op voor en achterband

Vraag gesteld door J. de Mutsert op 30 mei 2021

Ik heb nav een onbalans in de auto mijn private lease auto naar de dealer gebracht.

Voor twee nieuwe all weather banden gekregen maar probleem zat toch in de achterbanden. 2 dagen later ook hier nieuwe all waether banden gehad maar nu blijken er 2 verschillende uitvoeringen te zijn geplaatst en dat binnen 2 dagen. Zowel dealer als leasemij doen hier niets aan. Wat zijn mijn rechten om gelijke banden voor en achter te eisen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Onlangs heeft u vanwege onbalans in de wielen twee nieuwe all-seasonbanden gekregen op de vooras. Toen het euvel nog niet afdoende was verholpen, zijn er twee dagen later ook twee nieuwe all-seasons op de achteras gegaan. Echter van een andere uitvoering.

Formeel is dat toegestaan en zou de auto zelfs rondom op 4 verschillende bandenmerken/uitvoeringen mogen staan. Dus wettelijk gezien is dit geen probleem en de verkeersveiligheid is ook niet in het geding. Maar het heeft uiteraard de voorkeur de auto rondom op banden te zetten met overeenkomstige eigenschappen. Het is begrijpelijk dat het u stoort nu er een verschil is tussen het setje voor en achter. Het probleem is echter dat het onderhoud in het leasecontract is inbegrepen en de leasemaatschappij deze rekening zal voldoen. Wat onderhoud betreft het u formeel ook te maken met de leasemaatschappij en niet rechtstreeks met de garage. Wanneer de leasemaatschappij met deze keuze akkoord is gegaan zult u zich daarbij moeten neerleggen. Deze keuze is misschien niet wenselijk maar wel veilig en verantwoord en heeft de leasemaatschappij het laatste woord.