Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verbruik koelvloeistof Ford Focus 1.0 Ecoboost 125 PK

Vraag gesteld door op 25 mei 2021

In december 2020 hebben wij een Ford Focus 1.0Ecoboost 125 PK gekocht uit 2013. Met een km stand van 135000 KM.
In april constateerde ik dat het niveau van het koelvloeistof erg laag was. Hierover heb ik gebeld met de garage, en in overleg met hen heb ik zelf de koelvloeistof bijgevuld en gemonitord hoe het verdere verbruik was. Het monitoren en bijvullen van de koelvloeistof is elke keer gebeurd bij een koude motor.
Uit de monitoring blijkt dat sinds de aanschaf wij er 5000 Km mee heb gereden, en ik ongeveer 700ml koelvloeistof heb bijgevuld.
Ik zou graag willen weten wat jij vindt van het koelvloeistof gebruik.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Het koelvloeistof niveau van uw auto daalt maar een lekkage is niet te vinden.

Het koelsysteem is in principe gesloten dus is het niet normaal wanneer er koelvloeistof bijgevuld moet worden tussen de onderhoudsbeurten door.

Als het niveau toch daalt is er ergens verlies van koelvloeistof, mogelijk alleen als de motor warm is. Als het heel weinig is valt het niet mee de locatie van een eventuele lekkage te vinden. Een lekkage kan bijvoorbeeld ook onder het dashboard zitten bij de kachelradiateur of inwendig in een warmtewisselaar. 

Er is een Technische Servicebulletin dat spreekt van een mogelijke lekkage van de waterpomp. Ook komt het bij de Focus van dit bouwjaar vaker voor dat de afdichting tussen de koelslang en de kachel in het interieur lekt. Dan komt de koelvloeistof in het interieur terecht ter hoogte van de bestuurdersmat.

Ik zou u aanraden om de garage te vragen het koelsysteem onder druk te laten zetten om de oorzaak te achterhalen. Wanneer uitwendige lekkage niet zichtbaar is, het koelsysteem ook goed ontlucht is, is inwendige lekkage via koppakking of cilinderkop niet uitgesloten. Misschien dat de garage een CO-test kan uitvoeren om dit te signaleren.

Het probleem doet zich voor binnen de periode van 6 maanden na aankoop. Ik zou u aanraden om zich alvast te verdiepen in het stappenplan wat wij aanbieden: Stappenplan klachten na aankoop - ANWB