Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veer gebroken jonge auto

Vraag gesteld door op 1 juni 2021

De rechter voorveer van onze Volvo V40 van bouwjaar 2017 met kilometer stand 59000 is ineens afgebroken. Wij zijn geen roekeloze rijders. Hoe kan zo’n jonge auto met zo weinig kilometers ineens dit hebben? Dealer wil ons niet tegemoet komen en noemt het domme pech, maar wil niets aan prijs (350) doen. Onderhoud niet bij dealer maar wel elk jaar bij onze eigen garage. Wat kan ik eisen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U meldt een gebroken voorveer bij uw Volvo V40 van 4 jaar oud.

Een gebroken veer is niet per definitie een te verwachten gebrek maar bij sommige auto's best een vaak voorkomend verschijnsel. Vaak breekt de onderste spoed doordat in de onderste veerschotel vocht de kans krijgt om voor corrosie te zorgen. Soms is de veer daar af-fabriek onvoldoende duurzaam tegen beschermd.

Bij normaal gebruik heeft u geen invloed op de levensduur van de schroefveer. Bij de Volvo V40 komt het helaas ook vaker voor. Gezien de leeftijd en kilometerstand is dit een buitensporig gebrek en u kunt de verkoper hierover aanspreken. Een redelijke te verwachten levensduur is ongeveer 10 jaar voor een set schroefveren. De bewijslast dat het product non-conform is ligt bij de koper, maar gezien de feiten en de omstandigheden verwacht ik hier geen problemen.

U kunt een beroep doen op wettelijke garantie. Hiervoor moet u uw verkoper aanspreken. Hoe dat in zijn werk gaat leest u in het stappenplan klachten na aankoop.