Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Type benzine

Vraag gesteld door op 30 mei 2021

Ik rijd in een SAAB 9.5 aero, bouwjaar 2001 (destijds nieuw gekocht) en tank E5 op advies van de garage vanwege de turbo. Nu wordt sinds kort E5 bij sommige pompen ook bijgemengd met 10% bio-ethanol. Kan ik dan niet net zo goed E 10 tanken? Er is dan geen verschil in toevoeging bio-ethanol tenzij het octaan-gehalte lager is dan 95. Graag uw advies.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over benzine. Elke Saab die vanaf halverwege jaren '80 is geproduceerd is geschikt voor E10. Ook heeft het percentage bio-ethanol geen invloed op de toestand van de turbo.

Het maximale percentage bio-ethanol in E5 is 5%. Sommige premiumbrandstoffen (V-Power, Synergy en Ultimate) zijn vrij van bio-ethanol. Maar als gezegd is uw Saab gewoon geschikt voor E10. Het is dus niet noodzakelijk om deze brandstof te vermijden.
Het octaangetal van 95 is ook toereikend. In zware omstandigheden (caravan in de bergen, hoge snelheden) kunnen de prestaties van de motor wat beter zijn met benzine met een hoger octaangetal, maar ook die brandstof is volgens Saab niet strikt noodzakelijk.