Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Storing versnellingsbak

Vraag gesteld door M. Loomans op 5 juni 2021

Mijn Citroën c4 picasso 1.6 thp uit 2010 geeft vaak de melding 'storing versnellingsbak ' en dan kun je helemaal niets meer.
Zet je hem in zn 'A' stand blijft hij gewoon in 'N' staan of andersom.

Is dat een storing in de software van de automatenbak?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft regelmatig een storing aan de automatische versnellingsbak van de Citroën.

Dit soort gerobotiseerde versnellingsbakken heeft vrij veel bewegende delen en ze zijn hierdoor ook afhankelijk van goed onderhoud. De garage kan de versnellingsbak uitlezen op aanwezige storingen. Deze kunnen variëren van te lage oliedruk tot een niet werkend remlicht enzovoorts.

De kans is groot dat na het inleren van de parameters van zowel de versnellingsbak als de koppeling de versnellingsbak weer goed schakelt. Deze is aan slijtage onderhevig en hierdoor moeten de parameters ook met enige regelmaat worden afgesteld/ingeleerd.

Wat u zelf kunt doen is controleren of de vloeistof waarmee het systeem werkt op het juiste niveau is. Het reservoir is heel lastig zichtbaar, deze bevindt zich in de motorruimte ter hoogte van het voorwiel aan de bestuurderskant.

Ik zou dus niet spreken van een storing in de software maar er dient echt een diagnose uitgevoerd te worden om de oorzaak te achterhalen.