Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start/stop Skoda

Vraag gesteld door J. Huisson op 24 mei 2021

Ik heb sinds augustus vorig jaar een nieuwe Skoda Octavia. De laatste tijd wordt ik met enige regelmaat 'verrast' door het afslaan van de motor. Volgens de garage zou het komen door het start/stop systeem (ik begrijp dat blijkbaar niet), maar het probleem is dat het afslaan zich voordoet juist op een moment dat ik de auto (weer) in beweging wil brengen, staande voor een stoplicht dat op groen springt, of wegrijden op een kruising als de kruising vrij is.
Het is me ook al overkomen toen ik langzaam rijdend op een rotonde afging, terwijl ik dan echt niet wil dat de motor afslaat. Ik heb inmiddels het start/stop-systeem uitgeschakeld om te kijken of het probleem daarmee verdwijnt.

Andere vraag is, wat heb ik aan een start/stop-systeem? Als ik de auto stilzet voor een stoplicht houd ik hem in eerste versnelling met koppeling ingetrapt, zodat ik met groen licht direct kan optrekken...

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft sinds augustus vorig jaar een nieuwe Skoda Octavia die u soms onaangenaam verrast door het afslaan van de motor bij het wegrijden of langzaam oprijden van een rotonde.

Onder dergelijke omstandigheden kan dat nooit te wijten zijn aan het start/stop systeem. Hieronder vindt u een opsomming uit de handleiding van een willekeurige Octavia, van voorwaarden waaraan moet worden voldaan om start/stop in werking te laten treden.


Het spreekt voor zicht dat juist bij het wegrijden of langzaam rijdend richting een rotonde het zeer onwenselijk is of zelfs gevaarlijk wanneer de motor dan juist uitvalt. Het bovenstaande rijtje laat ook zien dat dit onder dergelijke omstandigheden nooit voor zou mogen komen. Ik wil benadrukken dat start/stop is bedacht om het brandstofverbruik en uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het werkt met name bij vaak langdurig stilstaan voor een verkeerslicht, open brug of gesloten spoorwegovergang, maar bijvoorbeeld ook tijdens fileverkeer. De functie is dus emissie gerelateerd maar wel volgens de spelregels zoals hierboven vermeld. Het moet autotechnisch verantwoord zijn op dat moment en de verkeersveiligheid uiteraard nooit in de weg zitten. Het kan heel goed zijn dat op basis van uw gebruik start/stop zelden of nooit in werking treedt.

Daarom vermoed ik toch dat het door u omschreven euvel een andere verklaring moet hebben. Ik weet niet om welk motortype het hier gaat en of het misschien een gebrek zou kunnen zijn of een gebruikersfout. Ik herken het in ieder geval niet als een typisch Octavia verschijnsel. Mocht u óók met uitgeschakelde start/stop dit blijven ervaren, dan zou u uw dealer kunnen verzoeken een proefrit te mogen maken met een overeenkomstige Octavia. Misschien dat daarmee aangetoond kan worden dat het écht iets exemplarisch, er dus sprake is van een storing of defect, en dat een gebruikersfout dus uitgesloten is. Maar start/stop kan hier nooit mee in verband gebracht worden. Dat wordt feitelijk al door de handleiding van de auto ontkracht.