Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Start/stop controleren

Vraag gesteld door op 21 mei 2021

Ik heb een Renault megane 3 uit 2013 1.5 diesel. Nu krijg ik op mijn display start stop controleren. Nu heb ik een nieuwe accu geplaatst en kwam er toen achter dat wanneer de motorkap open staat deze melding weg gaat en zodra de motorkap in het slot klikt deze melding weer verschijnt. Ik heb de auto laten uit laten lezen en deze geeft geen meldingen. Wat zou dit kunnen zijn! Ik zou het graag zelf op willen lossen dit omdat ik al kosten heb gemaakt voor de nieuwe accu en uitlezen.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw start-stopsysteem geeft een fout melding bij de Megane en u vraagt zich af wat de oorzaak kan zijn.

Ondanks dat u een nieuwe accu heeft geplaatst krijgt u de melding ‘start-stop controleren’. Natuurlijk vraag ik me als eerste af of het systeem de motor nog wel uitschakelt wanneer u voor een stoplicht staat te wachten en de versnelling staat in vrij. Ik denk dat het systeem de motor nu ook niet meer automatisch uitschakelt.

Dit systeem is afhankelijk van veel factoren onder andere:

  • de conditie van de accu en het juiste type. Is er wel een EFB/AGM geplaatst?
  • de werking van de dynamo
  • een lekstroom; een stille verbruiker bij stilstand van de auto
  • de conditie van het roetfilter
  • ingeschakelde ontwaseming van de airco.

In de gebruikershandleiding staan alle voorwaarden waar aan voldaan moet worden. Hier staat ook in vermeld dat het systeem niet beschikbaar is met geopende motorkap. Dat komt overeen met uw waarneming.

Waarschijnlijk kunt u een hoop voorwaarden niet controleren dus bent u toch afhankelijk van een monteur om metingen te verrichten. Vanuit technisch oogpunt kunt u deze melding ook negeren, u hoeft niet bang te zijn dat de auto u in de steek zal laten. Het brandstofverbruik zal wel fractioneel hoger zijn dan noodzakelijk.