Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slaat niet aan als hij in de zon staat

Vraag gesteld door H. van der Werff op 30 mei 2021

Graag wil ik van u weten wat het euvel kan zijn met mijn Diesel VW Transporter TD 2.4 uit 1996, uiteraard als dat binnen uw expertise ligt !

Het geval is namelijk dit: Als ik de auto 's avonds neerzet en de volgende dag een paar uur in de zon heeft gestaan voor dat ik hem gebruik wil hij niet starten, zet ik circa 5 minuten de ramen even open dan start hij dadelijk weer en ook als ik het dashboard afdek tegen de zon ! Met zonloze dagen of in de winter start hij altijd perfect al vriest het dat het kraakt. Ik ben in de loop van jaren al bij verschillende Garages geweest maar zij kunnen niet vinden wat het is. Vandaar dat ik graag uw mening hoor wat het kan zijn.
Alvast bedankt en ik hoop dat u mij eindelijk de oplossing kunt geven!

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Volkswagen Transporter slaat niet aan en wil niet starten. Dat zijn wel twee verschillende dingen. Voor wat betreft starten: bij deze auto's is het elektrische deel van het contactslot sowieso een zwakke schakel. De Wegenwacht verbindt deze dan altijd door. Indien de auto een transpondersleutel heeft moet deze op dat moment wel in het contact zitten, bij de leesspoel.

Wanneer de auto wel start (startmotor draait rond) maar niet aanslaat kan dit ook komen doordat de sleutel niet herkend wordt. Het is goed mogelijk dat er een breuk zit in de leesspoel.

Contactsloten en andere elektro-geleidende onderdelen zijn gevoelig voor warmte en uitzetten. Dat kan het verklaren dat de storing zich alleen voordoet als de omgeving van het contactslot warm is door de zon.

Of de motor niet start óf niet aanslaat ligt er vooral aan welk deel in het slot niet goed is. De garage kan alleen meten als de storing zich voordoet. Dat kan verklaren dat ze niets kunnen vinden. Lukraak onderdelen vervangen brengt hogere kosten met zich mee. Om de storing te reproduceren kunt u dus het beste een zonnige dag uitzoeken voor een bezoek aan de garage of een diagnose-specialist.