Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

PHEV

Vraag gesteld door op 29 mei 2021

Als ik een PHEV auto koop, dus combi elektrisch en benzine, kan ik dan er ook voor kiezen om desondanks alleen op benzine te rijden en heeft dat een negatieve invloed op de levensduur?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u ook alleen op benzine kan rijden met de PHEV en wat de gevolgen hiervan zijn.

Onder normale omstandigheden zal de auto zelf beoordelen wat onder de rijomstandigheden het meest gunstig is; benzine, elektrisch of een combinatie hiervan.
Echter is er ook altijd aan u de keuze welke aandrijving er op dat moment het meest geschikt is. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor de verbrandingsmotor zodat stroom bespaard wordt, als u verwacht later op een plaats aan te komen waar uitlaatgassen onwenselijk zijn bijvoorbeeld.

Wanneer u ervoor kiest om volledig op de benzinemotor te rijden is dit niet schadelijk voor de batterij. Elke hybride auto is voorzien van een batterij management systeem dat de conditie van de batterij bewaakt en indien gewenst op- of ontlaadt.

De keuze om alleen op benzine te rijden heeft wel een negatieve invloed op het brandstofverbruik. Het brandstofverbruik zal flink toenemen is deze stand. U sjouwt tenslotte wel een zware accu mee en deze energie moet ergens vandaan komen.