Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mechanische tik/knoep bij wegrijden in stuur voelbaar

Vraag gesteld door op 31 mei 2021

Ik heb recent een outlander gekocht uit 2015. De auto lijkt in goede staat en heeft nog 6 mnd bovaggarantie. Nu is er helaas een soort mechanische tik / knoep voelbaar bij het wegrijden uit bijvoorbeeld een parkeervak.  Met name als er links of rechts wordt gestuurd op dat moment.  Tijdens het rijden,  rechtdoor of bochten is het niet voelbaar.  De garage claimt het niet te voelen en het probleem is nog niet opgelost.  Heeft u enig idee wat dit probleem kan veroorzaken?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U voelt een mechanische tik in het stuur bij het optrekken en u vraagt zich af wat de oorzaak zou kunnen zijn. 

Het is lastig om op afstand te beoordelen of we het over een defect of een eigenschap hebben. 

Optrekken vanuit stilstand doet de Outlander PHEV altijd op de elektromotor. Misschien voelt u dit aangrijpen en is het een zogenaamde producteigenschap. Een elektrische auto heeft bij optrekken een hoger koppel, dus is het ook meer belastend voor onderdelen van de wielophanging. Wellicht is er ruimte ontstaan op aandrijfassen of bijvoorbeeld de fuseekogels, dit is op de brug goed te constateren.

Ik adviseer om de klacht te demonstreren aan de monteur bij de garage om onduidelijkheid te voorkomen. Om u te kunnen voorbereiden hebben we het stappenplan klachten na aankoop opgesteld. Ik hoop dat u samen met de garage tot een oplossing kunt komen.