Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Juiste bandenspanning

Vraag gesteld door op 20 mei 2021

In het boekje van mijn auto (Ford Focus Wagon uit 2009) staat een bandenspanning in zwaar beladen toestand van 2,4 bar voor, en 2,8 bar achter.
Mijn vraag: meet je die bandenspanning VOORDAT je de auto vollaadt, of als alles er al in zit? Door de lading zal de bandenspanning uiteraard vanzelf al omhoog gaan.
Wij gaan voor het eerst met kampeeruitrusting (zware tent) EN twee elektrische fietsen op de trekhaak op vakantie. Uiteraard rekening houdend de 75kg kogeldruk niet te overschrijden.
We houden met belading verder uiteraard rekening met waar we de zware spullen leggen.
Maar een juiste bandenspanning lijkt me essentieel. Daarom graag advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de bandenspanning van uw Ford Mondeo uit 2009.

Voor een beladen auto geldt een inderdaad hogere bandenspanning. De autofabrikant vermeldt dat nog weleens middels een sticker in de linker portieropening of binnenzijde benzineklepje. Het instructieboekje geeft ook aan wat de voorgeschreven bandenspanning is in een beladen of onbeladen situatie zoals u zelf al heeft kunnen ontdekken. Goed dat u rekening houdt met de extra belading en om die reden het aanpassen van de bandenspanning. Dat schiet er bij veel mensen nog weleens bij in gedurende oplopende vakantiestress.

Doe het meten van de bandenspanning - het liefst met een geijkte bandenspanningsmeter - wel met een "koude" band. Dus met een band die nog amper gereden heeft of met een band die weer afgekoeld is. Vergeet ook de reserveband niet te checken die in tijd van nood natuurlijk ook op spanning moet zijn. Overigens mag u de banden op de juiste spanning zetten in een onbelaste situatie. U hoef niet eerst de auto vakantieklaar in te laden. Maar feitelijk maakt het geen verschil en kunt u kiezen voor wat u het beste uitkomt. Zelfs al zijn de wielen van de grond blijft feitelijk de bandenspanning hetzelfde omdat de hoeveelheid lucht in de band niet anders is bij een lege of beladen auto. En dat is toch bepalend voor de bandendruk. Maar met een zware kampeeruitrusting en twee e-bikes op de kogel is een aangepaste bandenspanning inderdaad essentieel. Goed dat u er aan denkt!