Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gehoorschade bij kinderen door te harde muziek op de achterbank

Vraag gesteld door op 20 mei 2021

Als we als gezin in een auto zitten dan staat de radio aan terwijl we er niet aan denken dat er kinderen op de achterbank zitten. En dus kun je aannemen dat de muziek te hard staat omdat daar niet over nagedacht wordt. Wanneer gaat u daar als ANWB eens wat aan doen? 
In het verleden heeft u daar wel een reactie op gegeven maar niets mee gedaan. U heeft hierin een maatschappelijk functie voor Uw leden en onze kinderen. Kijk naar de toeslag affaire en niemand reageert dus wanneer neemt de ANWB wel haar verantwoording? Of vindt u nog steeds een wandeling of een fiets keuze belangrijker dan blijvende gehoorschade?

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

U wijst ons op onze verantwoordelijkheid om leden te waarschuwen voor het gevaar van gehoorschade bij baby's op de achterbank.

Uit uw melding kan ik uw bezorgdheid goed aflezen en ik kan me voorstellen dat u, mogelijk uit uw eigen ervaring, dit onderwerp graag onder de aandacht wilt brengen.

Uw signaal heb ik besproken met het expert team. Zij gaven aan dat er nog weinig klachten van leden hierover zijn binnengekomen maar dat we het signaal zeker serieus nemen. We zullen uw tip toevoegen op de pagina over Vervoer van kinderen. Deze pagina omvat de wettelijke regels voor vervoer van kinderen en wordt gelezen door de leden voor wie het belangrijk is om te weten. Binnenkort zult u de waarschuwing met daarbij het advies van onze experts vermeld zien staan. Zoals het er nu uitziet, wordt dit de tekst:

Geen regel, wel een tip van een ANWB-lid:

Pas het volume van radio of muziek in de auto aan als je baby’s of kleine kinderen op de achterbank vervoert. Door de achterste speakers kan de geluidsdruk achterin hoog zijn, wat niet wordt opgemerkt door de voorste inzittenden. Vaak zitten de luidsprekers achterin ook nog dicht bij de hoofden van de achterste inzittenden gemonteerd. Bij langdurige blootstelling aan harde geluiden kan er onherstelbare schade aan het gehoor optreden. Baby’s en kleine kinderen zijn daar nog gevoeliger voor. Bij vrijwel elke autoradio of multimediasysteem zijn de luidsprekers achterin uit te schakelen of naar wens in te stellen. Dat kan met de zogenaamde fader. Gebruik deze om de geluidsdruk achterin te verminderen.

En het mooie is dat we door het plaatsen van deze waarschuwing op dit ANWB expert platform nu ook andere mensen (leden) die op internet zitten, hebben gewaarschuwd.