Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Elektrische auto + caravan

Vraag gesteld door op 20 mei 2021

Ik wil mijn camper vervangen door een elektrische auto + caravan. Ik maak altijd rondritten door Frankrijk via de route national. Ik heb ook een VW GTE.
vraag1: kan ik met mijn GTE een caravan (900 kg) trekken.
vraag2: kan ik met een VW ID.3 een caravan (900) kg trekken.
vraag3: kan ik probleemloos laden?

Dit ook naar aanleiding van een TV programma waarin door een ANWB directeur nadrukkelijk geadviseerd werd een elektrische auto aan te schaffen. Ik heb mijn bedenkingen.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt de camper vervangen door een elektrische auto met caravan van 900 kg.

Op zich kan dat, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Volledig elektrische auto krijgen een steeds grotere actieradius, maar bij het rijden met een caravan halveert deze in de praktijk. Dat weten we ondertussen uit eigen ervaring. Daarmee moet u regelmatig laden en dat is met een caravan achter de auto wel eens lastig. Er zijn nog niet veel volledig elektrische auto's die een caravan kunnen trekken, maar het worden er al wat meer.

Vraag 1. Dit betreft de plug-in hybride Volkswagen Golf GTE. Die mag volgens onze gegevens maximaal 1500 kg trekken. Door zijn vrij hoge eigen gewicht en ondersteuning van de elektromotor is dat niet alleen een theoretisch cijfer, maar is het inderdaad een goede caravantrekker.

Vraag 2: Nee, de VW ID.3 mag niets trekken. Zijn grotere broer ID.4 wel, deze mag 1.000 kg trekken en kan dit ook daadwerkelijk.

Vraag 3: Het hangt er sterk vanaf waar u heen gaat en of u bereid bent na, zeg 200 km met caravan, te gaan snelladen.

Elektrisch rijden is een hele mooie oplossing voor een aantal maatschappelijke problemen, zeker als u veel in stedelijk verkeer rijdt. Voor vakanties naar het buitenland met een caravan erachter is op dit moment een (plug-in) hybride auto meestal een betere oplossing.