Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

E95 of E98

Vraag gesteld door P. de Vries op 24 mei 2021

Wij rijden nu 3 1/2 jaar Suzuki S Cross , op aanraden van mijn schoonzoon tank ik E 98 puur zonder toevoeging, dit zou in de toekomst beter zijn voor motor , brandstofpomp, rubbers enz, klopt dit , of kan ik weer terug naar E95, ik heb niet de indruk dat de auto zuiniger loopt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U tankt momenteel euro 98 E5 benzine maar zonder merkbaar verschil met euro 95 E10 benzine. Op aanraden van uw schoonzoon bent u dat gaan tanken omdat dit beter voor de motor en brandstofpomp zou zijn.

Bij auto's die volgens opgave geschikt zijn voor E10 zien wij géén reden om per se E5 te tanken. Echter bij duidelijk minder intensief gebruik, zoals misschien slechts enkele duizenden kilometers op jaarbasis, adviseren wij de slang met E5 te pakken om de tank weer af te vullen. U loopt dan minder risico op inwendige vervuiling van het brandstofsysteem, wanneer de tankinhoud misschien soms pas na twee maanden weer met frisse benzine wordt aangevuld. Maar ik wil benadrukken dat alle Suzuki modellen vanaf modeljaar 1991 geschikt zijn voor het gebruik van E10. Is uw autogebruik heel gemiddeld en modaal, dan is er géén reden de duurdere premium euro 98 E5 benzine te tanken en kunt u moeiteloos over op E10 waar uw auto zonder problemen op draait.