Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defect informatiedisplay

Vraag gesteld door op 25 mei 2021

Het informatiedisplay van mij Ford Focus wagon (2015) is defect (of de printplaat erachter). De reparatie kost volgens mijn garage (vakgarage) 500 - 600 euro en ik ben de auto 5 werkdagen kwijt. Ik kan prima zonder display. Alleen kan ik de km stand niet meer aflezen. Ik snap dat reparaties aan de electronica veel geld kosten maar niet zoveel. Ik heb twee vragen:
1 Kan ik op een andere manier de km stand aflezen? Is toch vrij essentiële informatie voor het op tijd laten uitvoeren van een onderhoudsbeurt.
2 Is er een andere optie om dit gerepareerd te krijgen? Zo'n schermpje kost 120 dollar zag in op internet, zelf inbouwen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Een deel van het instrumentenpaneel van uw Ford Focus III uit 2015 is defect. De kilometerstand is nu niet meer af te lezen. De kilometerstand is door middel van professionele diagnose-apparatuur wel af te lezen, maar daar is dus een garagebezoek voor nodig.

Er is een optie om het instrumentenpaneel te repareren door een gespecialiseerd bedrijf. Waarschijnlijk is dit ook de optie die uw garage voor ogen heeft, ook omdat u de auto 5 dagen niet kunt gebruiken. Het is geen klusje om zelf even te doen.

Van een instrumentenpaneel mag u bij normaal gebruik een langere levensduur verwachten dan 6 jaar. Een tegemoetkoming in de kosten vind ik dan ook op zijn plaats. Daarvoor moet u de verkoper van de auto aanspreken op non-conformiteit. Volgt u hiervoor ons stappenplan.