Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dakkoffer

Vraag gesteld door M. Blok op 6 juni 2021

Is het zinvol om met het rijden met caravan een dakkoffer op de auto te zetten of niet. Hoeveel minder (extra) brandstof scheelt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat het verschil in brandstofverbruik is wanneer de caravan trekkende auto óók een dakkoffer heeft.

Het meerverbruik van een aangekoppelde caravan is heel gemiddeld 30-60 procent, afhankelijk uiteraard van de combinatie, rijstijl en rijomstandigheden. Een dakkoffer is als windvanger veel gestroomlijnder maar zorgt gemiddeld bij niet al te hoge snelheden ook voor een meerverbruik van ongeveer 10 procent. Maar een aanwezige dakkoffer zal géén afname van het verbruik realiseren en de caravan ineens deels uit de wind zetten. Het verbruik zal dus met een extra windvanger gaan toenemen maar harde cijfers zijn daarover niet bekend.

De rijwind voor de caravan wordt door de dakkoffer enigszins gebroken maar een paar procent meerverbruik verwacht ik toch duidelijk wel. Maar het trekken van een caravan én een nadrukkelijk verhoogd brandstofverbruik zijn per definitie onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is nu eenmaal het noodzakelijke compromis die je moet sluiten wanneer je met aangekoppelde caravan opweg bent naar wellicht een heerlijke vakantie. Wanneer een dakkoffer een praktische uitkomst is voor nét wat meer opbergruimte, dan kan een paar procent meerverbruik er wellicht ook nog wel bij. Maar past de noodzakelijke bagage ook in de auto óf caravan, dan krijgt dat de voorkeur en is niet iets gunstiger voor het verbruik.