Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Controle op historie import auto

Vraag gesteld door op 4 juni 2021

Ik wil op basis van het chassisnummer een check doen op de historie van een importauto. Ik heb een seat ateca uit 2017 gekocht die uit Duitsland is geimporteerd, maar in het onderhoudsboekje staat dat deze ervoor ook nog in Kroatie bij een Seat dealer vandaan komt (2017-2018 seat dealer kroatie). (2018-2019 garage duitsland), (2019-2021 onbekend).Dat vind ik typisch. Er zijn veel sites om chassisnr te checken met kosten erbij. Welke is betrouwbaar of hebben jullie een ander advies.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt een chassisnummercheck te laten uitvoeren op een auto met een Duits en Kroatisch verleden. U vraagt wat betrouwbare aanbieders zijn van dergelijke diensten.

Wij hebben géén ervaring of dat echt iets oplevert maar misschien is het een poging waard om voor een relatief klein bedrag de gok te nemen. In ieder geval is er geen onderzoek gedaan naar al dan niet betrouwbare aanbieders. Dit soort controles via het chassisnummer geven bij sommige merken voornamelijk de origineel geleverde uitrusting en opties. Vooral bij Duitse merken kun je dan van alles zien. Als het gaat om reparatie-, onderhoudsgegevens, schadehistorie en kilometerstand is het veel complexer. Soms is wel een vermelding te vinden (ex huurauto, wok etc.) maar er kan ook veel gemist worden. Vaak is wel inzichtelijk wanneer de auto is overgeschreven of de data dat keuringen zijn uitgevoerd.

Wij geven wel aan zeer voorzichtig te zijn met de aankoop van auto’s die niet nieuw in Nederland geleverd zijn. Dit omdat de historie vaak zeer lastig te achterhalen is, en omdat we in de praktijk vaak zien dat importauto's minder waard zijn. Vooral bij inruil straks (aan het eind van de gebruiksduur). Wanneer de complete historie niet aanwezig is adviseren wij altijd om de auto voor aankoop te laten keuren. U kunt de auto ook laten keuren door bijvoorbeeld Dekra.