Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bredere banden mogelijk

Vraag gesteld door H. Dijkstra op 27 mei 2021

Dacia Dokker 2019 Bi fuel, bandenmaat 195 55 16
advies inzake 205 55 16?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of u de originele banden met de maat 195/55R16 kunt vervangen door banden met de maat 205/55R16.

Wanneer u de banden vervangt door banden met een andere maat is het belangrijk dat de omtrek van de alternatieve band vrijwel gelijk blijft.

De originele banden hebben een omtrek van 195.06 cm de vervangende banden 198.52 cm. Dit komt neer op een verschil van +1.77% en dit is niet binnen de toleranties welke fabrikanten voorschrijven. Indien banden met de maat 205/50R16 ook tot de mogelijkheden behoren zou ik u dit alternatief adviseren aangezien de afwijking slechts -1.53% is.

Ik verwacht echter niet dat een dergelijk klein verschil achter de komma tot problemen zal leiden. Ook niet bij het alternatief welke u voorstelt.

Het verschil in omtrek van de banden kan in de praktijk overigens anders zijn dan op basis van de rekensom. Twee banden met dezelfde maat van een ander fabricaat kunnen soms niet exact even groot zijn. Slijtage van banden geeft ook een afwijking. Dat betekent dat de afwijking in omtrek bij deze twee banden in de praktijk groter of kleiner kan zijn.

Het gebruik van banden met een andere omtrek zal tot een andere snelheidsaanduiding leiden. Wanneer u voor een kleinere bandomtrek kiest, zal de snelheidsmeter een hogere snelheid weergeven dan de werkelijk gereden wordt.

Of de bredere banden ook passen kunnen we op afstand niet beoordelen. De mogelijkheid bestaat altijd dat delen van de carrosserie bij uiterste wieluitslag of inveren tegen de banden komen. De maat 205 wordt door de fabrikant niet geleverd dus voor aanschaf moet u dit zeker uitsluiten.