Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Beveiliging camperbus

Vraag gesteld door op 1 juni 2021

Is een extern stuurslot overbodig als mijn bus al een geïntegreerd stuurslot heeft?

Ik heb een volkswagen t4 welke ik heb omgebouwd tot camper maar ben een beetje bang voor diefstal.

De bus wordt ook gestart d.m.v. een knop omdat hij via het contactslot niet meer start. De sleutel moet er nog wel eerst in. Is dit nu ook minder veilig?

Hoe zou ik anders mijn bus beter kunnen beveiligen?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt zich af hoe u de camper beter kunt beveiligen tegen diefstal.

Zo te zien is uw auto voorzien van een beveiliging door middel van een transponder (in het handvat van de sleutel zit een chip welke bij elke startpoging met corresponderen met de computer). Dit is een erg goede beveiliging aangezien de auto niet meer gestolen kan worden door het doorverbinden van de bedrading van het contactslot alleen.

Volkswagen campers zijn echter wel erg gewild bij het dievengilde en deze transponderbeveiliging weten ze vaak wel te kraken.

Er zijn diverse mogelijkheden om de auto extra te beveiligen. Ik denk dat de meest praktische voor uw camper een mechanische blokkade is die bijvoorbeeld BearLock levert.

Een andere mogelijkheid is een extra elektronische startonderbreker, eventueel aangevuld met een voertuig volg systeem. Hier zijn diverse veiligheidsklassen in, meer informatie over deze systemen vindt u op Kiwa SCM. Deze systemen zijn vaak verplicht wanneer voertuigen verzekerd worden tegen diefstal.

Ik moet er wel bij zeggen dat geen van alle genoemde systemen een garantie is tegen diefstal. U kunt het een potentiële dief goed lastig maken!

Nog een tip: indien u op reis gaat met de camper, zorgt u dat u altijd de reservesleutel ook die van het extra slot of alarm, bij u heeft.