Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Banden

Vraag gesteld door G. Kok op 19 mei 2021

Onder mijn vw tiguan zitten contisport 235/55r 18 banden de auto voelt erg stug aan alle oneffenheden in het wegdek voel je.

Mijn vraag is, zijn er soepele banden te vinden of is een kleinere velg met smallere banden een betere optie?
Comfort vind ik prettiger dan sportief.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U wilt meer veercomfort in uw Tiguan en zoekt heir een oplossing voor.

Als eerste kunt u de bandenspanning eens controleren en aanpassen naar de minimale spanning die de fabrikant aan geeft. De kans is groot dat de dealer hem op maximaal heeft gezet aangezien de spanning altijd wel wat afloopt in de loop van de tijd. De spanning heeft veel invloed op het veercomfort. Natuurlijk moet na het aanpassen van de spanning wel het bandenspanningscontrolesysteem worden teruggesteld.

Onderling zijn er tussen de verschillende banden van gelijke maat niet heel veel verschillen wat betreft het veercomfort. Dit wordt inderdaad anders wanneer er gekozen wordt voor een band met een andere maat, vooral de hoogte van de wang is dan belangrijk. Deze wordt weergegeven met het middelste getal in de combinatie 235/55R18. In dit geval is de hoogte van de wang 55% van 235mm.

Wanneer u op zoek bent naar een soepelere band dan kunt u het beste gaan naar een andere velg/band combinatie van bijvoorbeeld 17”. Een maat die bij de Tiguan ook leverbaar is is 215/65R17. Deze zal veel comfortabeler zijn en zich minder sportief gedragen in bochten.

Natuurlijk adviseer ik u wel dit voor aankoop te overleggen met de dealer. Het is namelijk zaak dat de kleinere velgen niet in aanraking komen met delen van het remsysteem.