Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Additief toevoegen bij motorolie

Vraag gesteld door op 7 juni 2021

Betreft een Touran 2.0 tdi 2015. Uw collega van de Wegenwacht adviseerde mij om bij het verversen van de olie door de garage een additief toe te laten voegen. Dit zou helpen tegen eventuele ‘rommel’ in het carter (weet ik niet zeker). De monteur van de garage weet niet wat ik bedoel. Graag uw hulp hierbij.
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een vraag over een addetief voor de motorolie welke door de Wegenwacht geadviseerd zou zijn.

Er zijn heel veel soorten toevoeging/additieven te koop die toegevoegd kunnen worden aan de motorolie. Bij normaal gebruik en onderhoud met de juiste vloeistoffen en onderdelen is een additief in de motorolie overbodig. Positieve uitwerking is wat ons betreft allesbehalve vastgesteld.

We moeten zelfs afraden om zelf additieven te gebruiken in motorolie, omdat het eerder kwaad kan dan dat het de voordelen biedt die de aanbieders van deze producten willen doen geloven.

Wie de motor van zijn of haar auto in de beste conditie wil houden vermijdt het rijden van korte stukjes, rijdt de motor na een koude start het eerste tiental kilometers rustig warm, tankt kwalitatief goede brandstof en onderhoudt de auto volgens door de fabrikant voorgeschreven specificaties.
Het is wel mogelijk om aan de garage te vragen om voor het verversen de olie eerst een reinigende additief toe te voegen zodat met het verversen van de olie ook eventueel aanwezige vervuiling mee afgevoerd wordt. Wellicht was dat waar de Wegenwacht op doelde. Dit is echter alleen noodzakelijk bij zware interne vervuiling.

 

Reacties

R. Hardendood

Auteur - 1 mei 2023

Voeg regelmatig additieven toe. Kwaad kan het niet,helpen doet het een beetje maar vaak maar even.
Enige wat echt hoorbaar iets deed was slick 50 in een golf 2 gti waar de kleppen tikten na enkel het aanvullen van het oliepeil, circa 20cl slick 50 tijdens stationair draaien na 1a2 minuten was het tikken verdwenen en weggebleven.
Om te stellen dat additieven niet werken vind ik wat kort door de bocht daar er al geruime tijd door oliefabrikanten ook additieven worden toegevoegd voor het op de plank bij retailers of garages staat.

Pieter

ANWB Expert - 4 mei 2023

Additieven kunnen de eigenschappen van de motorolie veranderen. De olie heeft hierdoor niet meer dezelfde specificaties als door de autofabrikant is voorgeschreven.
Om deze reden adviseren wij zelf niet te experimenteren met dit soort toevoegingen. Inderdaad zijn er situaties denkbaar dat deze veranderingen welkom zijn maar dat kan eigenlijk alleen een specialist vaststellen. Vandaar dat het verstandiger is om alleen een garagebedrijf dit soort additieven te laten toevoegen.