Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voertuigvolgsysteem

Vraag gesteld door E. de Bie op 19 mei 2021

De verzekering wil dat ik een voertuigvolgsysteem laat inbouwen in mijn BMW Z4 30i. (ik denk aan de firma VEGUARD in Houten). Is bij u bekend of  dat mogelijk problemen geeft met de elektronica van de auto ??

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

De verzekeraar wil dat u een voertuigvolgsysteem laat inbouwen zodat de auto in geval van diefstal makkelijker terug te vinden is.

Dit soort systemen worden heel vaak gebruikt wanneer er een verzekering tegen diefstal afgesloten wordt. Wanneer het systeem vakkundig ingebouwd wordt hoeft u niet bang te zijn voor problemen met de auto elektronica. Het Kiwa SCM houdt toezicht op de inbouw.

Indien u een voertuigvolgsysteem wilt laten inbouwen in combinatie met een startonderbreker kunt u wel voor verrassingen komen te staan.

Het ingebouwde systeem is altijd verbonden met internet om de locatie te kunnen bepalen. Het gebeurt wel dat de verbinding (tijdelijk) verbreekt (doordat de auto in een ondergrondse parkeergarage geparkeerd is bijvoorbeeld). De startonderbreker herkent dit als een poging tot diefstal waardoor hij kan besluiten om een volgende startpoging te blokkeren. Wanneer u of de gebruiker dit herkent kan de startonderbreking hersteld worden door het in te voeren van een noodcode of u kunt een pasje tegen een lezer houden.

Zorgt u dat u op de hoogte bent van deze noodprocedure. De inbouwer kan u hier alles over vertellen, zorgt u ook dat deze procedure bekend is wanneer u de auto uitleent. Het is vaak voor een Wegenwacht ook een uitdaging anders de auto weer aan de praat te krijgen.