Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen remblokken MB C-180 van 2018

Vraag gesteld door R. Zonderman op 4 mei 2021

bij vervangen winterbanden deze week .. werd mij gezegd dat bij de beurt in juni as Assyst A..  de remblokken achter dienen te worden vervangen Km stand 34.000  auto 3 jaar oud,automaat, AMG gestyled, sportonderstel. Altijd goed en rustig bereden. Nog nooit zo vroeg meegemaakt bij een MB ( Ik rijd al ca.30 jaar MB )
Is dit normaal ??

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Bij het vervangen van de winterbanden wist uw garage aan te kondigen dat bij de de volgende onderhoudsbeurt in juni de achterremblokken vervangen moeten worden. U lijkt dat rijkelijk vroeg.

In de regel slijten de voorremmen sneller dan de achterremmen maar het kan een materiaalkeuze zijn van de fabrikant waardoor die vlieger in dit geval niet opgaat. Ik begrijp dat gezien uw rustige rijstijl en vorige MB ervaringen u dit een onaangename vooraankondiging vindt. Maar wanneer er géén sprake is van een externe oorzaak, zoals bijvoorbeeld een aanlopende rem, kan alleen de conclusie zijn dat dit een normale gebruikersslijtage is en dat het gebruikte frictiemateriaal misschien van een wat zachtere samenstelling is. Ik zie wel dat de dikte van de voering achter en de gehele oppervlakte minder is dan van een setje voorremblokken en wellicht daarom eerder op is.

Het lastige is echter dat remmen bij uitstek aan gebruikersslijtage onderhevig zijn en bij een vroegtijdige slijtage er per definitie naar de berijder gewezen zal worden. Wanneer er geen sprake is van een technische verklaring betreft het misschien een optelsom van de bovenstaande feiten. Dan is het wat het is, en zou uw dealer misschien nog een plausibele verklaring kunnen hebben waarom dit juist bij u nu al noodzakelijk is.