Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Te verwachten levensduur VW Golf Plus (2010)

Vraag gesteld door op 3 mei 2021

Wij rijden in een geïmporteerde VW Golf Plus uit 2010 met nu 93000 km op te teller. Wij rijden ongeveer 12000 km per jaar, af en toe met een caravan aan de haak, de auto wordt netjes onderhouden, krijgt zijn beurten op tijd, winter- en zomerbanden gebruik, niet getuned en staat in een garage. Kortom rustige rijders in een tot nu toe betrouwbare auto.
Auto vertoont geen bijzondere mankementen.
Over een paar jaar ga ik met pensioen en heb ik lagere inkomsten. Als ik de auto zou willen inruilen en nog een lening afsluiten is het nu de tijd daarvoor. Maar er is geen technische noodzaak tot vervanging. De auto voorziet in onze behoeften.
Wat zou ik kunnen verwachten van de levensduur van deze auto ? Bijv. 300.000 km over een jaar of 17 ? Is dat een reëel gegeven bij het huidige gebruik en deze auto ?
Of nu de auto verjongen door nog gebruik te maken van de inruilwaarde en een aanvullende lening die ik op tijd afgelost kan hebben, dat is het dilemma.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt zich af of u met uw huidige auto nog een geruime tijd zonder noemenswaardige problemen zou kunnen rijden óf dat het verstandiger is te investeren in een jonger exemplaar en die voor een lange gebruiksperiode inzetten.

Wat betreft uw huidige auto is 93.000 km na 11 jaar een hele schappelijke kilometrage en zie ik geen technische reden deze auto weg te doen. Ik kan natuurlijk geen voorspelling doen of u zonder noemenswaardige mankementen er nog twee ton bij kunt rijden. Maar ons huidige standpunt is dat een benzine auto een gemiddelde levensduur kent van ongeveer 18 jaar en tenminste 250.000 km moet kunnen halen zonder buitensporige defecten.

U schetst een tot in de puntjes onderhouden Golf Plus, zorgvuldig en netjes bereden en met een vaste droge parkeerplek in de garage. Feitelijk het ideale scenario om een auto zo lang mogelijk duurzaam en betrouwbaar te kunnen berijden. En wanneer de auto nu én naar verwachting in de toekomst prima naar uw zin is en blijft, is lang doorrijden zeker een haalbare kaart en voor uw portemonnee de beste optie. Hoe lang het uiteindelijk gaat duren voordat de auto echt 'op' is durf ik niet te voorspellen, maar het zou best kunnen dat deze auto de gewenste levensduur gewoon gaat uitzitten.