Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Semi-automaat wil niet uit de neutrale stand

Vraag gesteld door M. de Vos op 16 mei 2021

Ik rij in een Toyota Yaris, semi-automaat uit 2008, met 67.000 km op de teller. Af en toe start ik de auto, motor slaat wel aan maar ik krijg hem niet in een versnelling. Het lampje "problemen met de automatische versnellingbak" blijft branden. Dan zet ik de motor uit en weer aan, alleen daarna start hij ook niet meer, maar blijft in een soort tussenstand staan (wel radio en ventilatoren). Na verloop van tijd (soms uren) kan ik hem dan pas weer uit krijgen door de stopknop heel lang ingedrukt te houden. Daarna kan ik hem weer wel starten en doet hij het weer gewoon. Inmiddels op aanraden van de Toyotagarage mijn accu vervangen (hielp niet) en de koppelingsplaten laten vervangen (hielp dus ook niet). Ik las verderop iets over stelmotoren, maar mijn dealer zegt dat die weer goed moeten zijn na het vervangen van de koppelingsplaten. Hebben jullie nog tips, de dealer wil graag verder kijken maar het probleem is dat de storing zeer onregelmatig voorkomt, dus als ik hem neerzet bij ze doet hij het gewoon goed. Ze lezen ook geen storing uit op de computer. Help....

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U heeft een probleem met de automatische versnellingsbak van uw Yaris.

Dit soort gerobotiseerde versnellingsbakken heeft vrij veel bewegende delen en zijn hierdoor ook afhankelijk van goed onderhoud. Nu u soms problemen ervaart in combinatie met de melding ‘problemen met de automatische versnellingsbak’ kunnen we met zekerheid stellen dat de auto geen versnelling kan inschakelen. De dealer kan de versnellingsbak uitlezen op storingen maar deze worden helaas niet opgeslagen, in dit geval.

Het probleem kan al veroorzaakt worden door iets kleins als de remlichtschakelaar. Weet u of de remlichten werken wanneer u deze problemen ervaart? Van deze storing worden hoogstwaarschijnlijk ook geen fouten opgeslagen in het storingsgeheugen.

Voor een goede diagnose kunt u contact opnemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in automatische versnellingsbakken. Het bedrijf Autrans heeft een heel goede reputatie en hopelijk kunnen ze u helpen met een advies en eventueel een definitieve reparatie.