Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijklaar maken

Vraag gesteld door op 17 mei 2021

Vorig jaar heb ik bij een Ford garage een Fiesta gekocht van 4 jaar oud. Ik vroeg mij af : Is het normaal dat ze €500 rekenen voor het rijklaar maken? Ik vind het vreemd omdat ik na afloop het onderhoudsrapport kreeg En daar stond op dat alles in orde was. Overal stonden vinkjes achter, oftewel niks is vervangen. Dat was niet nodig. Het was een Ardea servicepakket dat ik afsloot. Ik vind het vreemd omdat ik normaal gesproken €500 betaal en dan is er veel aan mijn auto gedaan , bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe onderdelen. Ik krijg er nu een jaar later geen service voor terug.

Tot slot: sinds de aanschaf maakt mijn motor een loeiend geluid als de airco aan staat..is dat normaal bij een airco die gecheckt is bij het rijklaar maken? Mijn ouders hebben ook een airco in de auto maar die loeit nooit na afloop.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft bij de koop van uw gebruikte Ford Fiesta bij Ardea (tegenwoordig Stern) een Premium Servicepakket erbij gekocht. Op de website van Stern staat duidelijk omschreven wat het afleveringspakket inhoudt en wat het verschil is met het gratis Budget afleveringspakket of de duurdere 'Excellent' aflevering. Onder meer is de garantie langer, de auto is gepoetst, er is een onderhoudsbeurt uitgevoerd. Er staat in de productomschrijving niets over service een jaar na aflevering. Zo te lezen had u die verwachting wel, maar die wordt niet door de omschrijving gewekt.

Wel heeft u een jaar Bovag-garantie. De airconditioning van een auto zou vrijwel geruisloos moeten werken. Als er veel geluid wordt geproduceerd is er iets aan de hand met de aandrijving van de pomp, een ander onderdeel dat meedraait of de pomp zelf. Het hoeft de werking van de airco nog niet te belemmeren maar het geluid hoort er niet in te zitten en kan worden opgelost. Ik zie een bijgeluid van de airco als een teken van slijtage of onderhoudsbehoefte dat onder garantie moet worden verholpen omdat het geluid al sinds de aanschaf aanwezig was. En bij de aanschaf was u met het Premium afleveringspakket beloofd: onderhoud volgens fabrieksschema. Dat schept de verwachting van een tiptop onderhouden auto, inclusief de airconditioning en daar kunt u wat mij betreft op terugvallen.