Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Profieldiepte banden

Vraag gesteld door op 3 mei 2021

Is er een regel dat banden met min of meer gelijke profieldiepte voor of achter worden geplaatst? Is het raadzaam of aan een kant van de auto de voor en achterband van minder diep profiel te plaatsen en de andere kant een dieper profiel?
Is dit iets waar de garage op zou moeten letten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Waar kunnen banden met het meeste profiel het beste worden gemonteerd? Voor of achter, voor beide is wat te zeggen.

Plussen en minnen
Als we alles afwegen dan heeft wat ons betreft de beste banden op de achteras de voorkeur. Een achterwielslip (overstuur) is heel wat moeilijker te corrigeren dan een voorwielslip (onderstuur). Daarom verdient het aanbeveling de beste banden achter te monteren. Daarbij komt ook dat het gedrag van de banden op de vooras eerder signalen aan de bestuurder afgeeft over gebrek aan grip, dan de banden op de achteras.

Een auto met de beste banden vóór geeft op het stuur en in de pedalen een (schijn)veilig gevoel waardoor al snel harder wordt gereden dan voor de achterbanden verantwoord is. Als de achterzijde dan uitbreekt is er vaak geen redden meer aan.

Stabiliteit
Natuurlijk zijn er ook situaties die in het voordeel spreken van de beste banden vóór, maar doorslaggevend is toch het zoveel mogelijk voorkomen van de achterwielslip. Het is verstandig om banden bij een groot verschil in profieldiepte tijdig te vervangen, want nóg beter dan de beste banden op de achteras, is óók goede banden op de vooras.