Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem met laadpaal plaatsen

Vraag gesteld door R.L. Trieling op 12 mei 2021

Ik woon in een appartement met een eigen parkeerplaats onder in de garage van het appartementencomplex ,een laadpaal wordt er niet geplaatst omdat de verzekering dat niet toestaat.
Hoe kan ik dit oplossen,moet ik dan maar mijn elektrische auto verkopen? 
Terwijl jullie willen dat wij elektrisch moeten gaan rijden.

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

 

ls ik uw vraag goed begrijp, dan mag u géén laadpaal plaatsen in de ondergrondse parkeergarage van uw appartement complex omdat dit de verzekering (van de beheerder van het appartementencomplex) niet toestaat. Goed dat u dit laat weten want dit is natuurlijk geen wenselijke situatie. Wellicht kan onderstaande informatie u helpen in het gesprek met de beheerder.

De ANWB is geen tegenstander van een installatie van laadpalen in particuliere ondergrondse parkeergarages. Uit internationaal onderzoek en praktijktest blijkt namelijk dat een brand met een elektrische auto, vanwege een externe oorzaak, niet gevaarlijker is dan een brand met een diesel- of benzineauto. Maar de brand is wel anders en vraagt om een andere aanpak inzake preventie en bestrijding. Bij een auto met een verbrandingsmotor is het moment van het ontstaan van de brand vooral tijdens het rijden, terwijl een elektrische auto ook warmteontwikkeling heeft bij het opladen. Dat is vooral problematisch wanneer de auto aan een laadpaal hangt in een parkeergarage onder een kantoor of appartementencomplex. Omdat veel gebouwen zijn ontworpen en gebouwd in een tijd dat er nog niet op grote schaal elektrische auto's rondreden, is het belangrijk dat bij plaatsing van laadpalen ook goed over brandveiligheid wordt nagedacht. Ook is het niet zo makkelijk om een elektrische auto in korte tijd te blussen.

Al deze factoren zijn o.a. onderzocht door het Instituut Fysieke Veiligheid. Deze onderzoeksresultaten heb ik via mail aan u toegestuurd met daarbij een praktisch document van organisatie Doet, een Nederlandse organisatie die zich specifiek bezighoudt met elektrisch transport voor particulieren. 

Voor nu stuur ik uw signaal ter kennisgeving door naar onze belangenbehartigers die zich bezighouden met (elektrische) mobiliteit. Mochten zij nog inhoudelijk willen reageren, dan laten we u dat via mail nog weten.