Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem distributie

Vraag gesteld door M. van Engelen op 2 mei 2021

onlangs kocht ik een ssangyong korando die vanaf het eerste moment van een koude start een ratelend geluid laat horen. de 1e keer was begin maart. Het is duidelijk dat het ratelend geluid dat bij de start circa 2 seconden aanhoudt steeds duidelijker hoorbaar wordt. De auto is na overleg vandaag 3 mei naar de garage gebracht zodat men in staat is de koude start zelf te doen om dan het geluid te horen. Het lijkt erop dat men niet bereid is over te gaan tot reparatie ondanks de 6 maanden bovag garantie. Mijn vraag is wat te doen bij een negatieve beslissing van deze garage? Ik heb geen vertrouwen meer in deze auto en durf er niet meer mee te rijden om erger te voorkomen. Graag uw mening?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U kocht onlangs een Ssangyong Korando maar u verneemt bij de koudstart een ratelend bijgeluid. U twijfelt of de verkoper dat wel gaat oplossen, ondanks de 6 maanden Bovag garantie.

De belangrijkste vraag op dit moment is waar het geluid door veroorzaakt wordt. Maar mijn vermoeden gaat richting de distributieketting, die kennelijk net na de koudstart twee seconden vraagt om op spanning te komen om vervolgens zonder bijgeluid te kunnen draaien. De kans is inderdaad groot dat de garage een duur van twee seconden niet als zorgwekkend beschouwt, en dit niet erkend wordt als een defect of overmatige slijtage. Daar zit dan ook wel een kern van waarheid in, maar is dit bijgeluid wel een vooraankondiging van op termijn wél een noodzakelijke vervanging. En dan is dat wellicht ná de garantie periode en voor eigen portemonnee.

Om die reden de koop ontbinden is normaal gesproken geen haalbare kaart. Ik begrijp dat u niet veel vertrouwen meer heeft in de auto of een goede afloop. Maar misschien dat u in overleg met de verkoper een afspraak kunt maken dat u specifiek op de distributieketting aan verlengde garantie termijn wilt afspreken. Met als afspraak dat wanneer het bijgeluid langer duurt dan 3 seconden er wél sprake is van overmatige slijtage en daarom vervanging noodzakelijk. Ik weet niet wat de huidige stand van zaken is maar wanneer de garage vertrouwen uitspreekt over het bijgeluid, kan hij dat vertrouwen ook kracht bijzetten door de garantietermijn op dat specifieke bijgeluid met bijvoorbeeld een extra half jaar te verlengen.