Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik

Vraag gesteld door P. van Bekkum op 9 mei 2021

Mijn CitroenDS-3 uit 2014 met 1.2  3cilinder motor, 60kw verbruikt m.i. veel olie, namelijk 2liter bij 7500 km. Is dit verbruik te hoog of nog acceptabel? De wagen is vijf maanden geleden door mij gekocht en valt nog binnen de Bovag-garantie.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw DS3 met de 1.2 driecilinder Puretech motor verbruikt olie. Een olieverbruik van 1 liter op 3750 km is nog acceptabel en wordt door de fabrikant niet gezien als een gebrek. Een garantieclaim is dus niet mogelijk. Wel is het raadzaam om het gegeven schriftelijk te melden aan de verkoper, omdat het olieverbruik kan oplopen. De Puretech motoren staan helaas bekend om een hoog olieverbruik.

Citroën schrijft in het instructieboekje dat het normaal is dat er tussen twee onderhoudsbeurten olie moet worden bijgevuld en adviseert elke 5000 km te peilen. De ervaring leert dat wanneer het verbruik niet méér is dan 1 liter op 2500 km, de dealer niet snel actie zal ondernemen en dit niet gauw als gebrek zal interpreteren. Houd in ieder geval goed bij hoe het olieverbruik zich ontwikkelt, door vaker te peilen en te noteren hoeveel olie er is bijgevuld en bij welke kilometerstand. Mocht het olieverbruik sterk toenemen dan kunt u een beroep doen op non-conformiteit.