Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olielekkage

Vraag gesteld door op 10 mei 2021

Ik heb een VW golf7. Enige tijd geleden is er olie gaan lekken. Ik heb vorige week een klein onderhoudsbeurt laten doen waarbij onder andere de olie werd ververst. Er zou een iets versleten zijn waardoor olie lekte. Dit is dan ook vervangen. Alleen lekt er nog steeds olie. Wat kan het zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

Uw Golf heeft een olielekkage.

De grote vraag is vooral of er een externe lekkage is, dus wordt de motor nat? Raakt u olie kwijt zonder sporen aan de buiten kant, dan speken we van olie verbruik.

In het eerste geval moet de motor uitwendig goed gereinigd worden, waarna bij gebruik van de auto aan de sporen te zien is waar de lekkage van afkomstig is. Hier zijn zeer veel pakkingen en keerringen waarvan er eentje de oorzaak kan zijn van de lekkage.

Wanneer er geen uitwendige lekkage zichtbaar is maar de motor dus blijkbaar olie verbruikt is het achterhalen van de oorzaak lastiger. Zaak is dan om te noteren hoeveel olie er bijgevuld moet worden en bij welke kilometerstand. Elke verbrandingsmotor verbruikt wel iets olie. Indien het verbruik meer is dan 1 liter per 1000km dan valt dit buiten de toleranties van de fabrikant en moet de oorzaak achterhaald worden door de garage.

Waar de olielekkage precies vandaan komt, kan ik van afstand niet zien. Mijn advies is om met de auto naar de garage te gaan waar ze de lekkage kunnen verhelpen.