Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olie verversen of eerst flushen

Vraag gesteld door H. Golsteyn op 5 mei 2021

Wij hebben een peugeot 207 cc vti 120pk. Hij is uit 2009 en heeft nou een olie verbruik van 1 l op 2000 km.
volgens peugeot is de interval van een beurt 2 jaar of 30.000 km.
Ik wil dat olie verbruik in de hand houden en wil ofwel ieder jaar de olie en het filter verwisselen of eerst flushen en dan ieder jaar de olie vernieuwen.
Ik heb gelezen op internet dat als je de motor gaat flushen dat je de kans loopt dat het olieverbruik nog erger wordt.
Graag hoor ik uw mening hierover.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een Peugeot 207 cc met een VTI motor en een olieconsumptie van 1 liter op 2000 km. U vraagt of flushen wel een positief resultaat kan opleveren.

Het hangt er een beetje van af het verbruik te wijten is aan de toch wel bekende oorzaak van verkleefde en vervuilde zuigerveren óf niet goed meer werkende klepseals. Wat het laatste betreft zou u bij de koudstart wel een blauwe pluim moeten waarnemen uit de uitlaat, en zal bij herstel de cilinderkop gedemonteerd moeten worden met hoge kosten als gevolg. Is dat niet het geval, dan zijn de zuigerveren het meest verdacht en kan het flushen naar mijn mening wel een nuttige investering zijn.

Ik weet geen kilometerstand of dit misschien toch een onvermijdelijke slijtage is van het draaiende gedeelte van de motor en ingrijpen dan een té kostbaar avontuur gaat worden. Maar bij een nette tellerstand en de aanwijzing dat vervuilde zuigerveren hier debet aan kunnen zijn zou u het flushen best kunnen overwegen. En een jaarlijkse verversbeurt is zeker een goed initiatief, met het aanvullende advies de motor niet te lang en te vaak laag in toeren te laten draaien waardoor inwendige vervuiling meer de kans krijgt. Het gebruik van de schonere premium E5 benzine kan ook een kleine bijdrage leveren bij het inwendig minder snel laten vervuilen van de motor.