Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oldtimer Spitfire uit 1977 met recht stuur

Vraag gesteld door P. de Graaf op 2 mei 2021

Is een oldtimer triumph spitfire uit 1977 met het stuur aan de rechterkant minder waard dam een met links stuur?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt Triumph Spitfire met het stuur aan de rechterkant in Nederland minder waard is dan dezelfde auto met het stuur links.

De waarde van een auto wordt bepaald door vraag en aanbod. Er is weinig tot geen vraag naar rechtsgestuurde auto's in Nederland, dus rekent u op een lagere prijs. Voor wie juist op zoek is naar een knappe Spitfire met Nederlands kenteken en het stuur rechts, kan dit net een schot in de roos zijn. Er is namelijk ook weinig tot geen aanbod.

Iemand die precies deze auto zoekt zal er misschien wel een 'normaal' bedrag voor willen betalen. De koper en verkoper moeten elkaar dan wel kunnen vinden, vraag en aanbod moet bij elkaar komen, en dat toevallig ook nog op hetzelfde moment: een lot uit de loterij.

Een verzachtende omstandigheid kan nog zijn dat een écht klassiek Brits product de rechtse besturing misschien nóg Britser maakt. Dus een liefhebber zal 'm er niet voor laten staan wanneer het verder een knap exemplaar is en het aanbod krap. Maar bij de gemiddelde auto zal een rechtse besturing een afwaardering tot gevolg hebben.