Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe dieselauto, 2 jaar stilstand

Vraag gesteld door P. Boers op 5 mei 2021

Ik ben van plan een importauto Ford Edge 2.0 TDCI Biturbo te kopen, nieuwe auto met eerste afgifte 2019, 45km. op de teller. Aandachtspunten zijn dan de accu en de banden. Moet er voor aflevering nog meer gebeuren, bijvoorbeeld nieuwe olie in de auto? Is er door de lange stilstand een grotere kans op storingen? En zo ja, op welke punten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De genoemde auto heeft twee jaar stilgestaan en stamt uit 2019 met slechts 45 km op de teller. U vraagt wat noodzakelijk is bij aflevering.

Nieuwe olie met filter is inderdaad méér dan wenselijk voor aflevering, en bij voorkeur ook alvorens de brandstoftank te vullen deze zoveel mogelijk te laten leeghalen. Wellicht betreft het een kleine hoeveelheid diesel maar na twee jaar is de kans groot dat de brandstof verontreinigd is en gevolgen kan hebben voor het brandstofsysteem. Een niet al die jaren regelmatig geladen accu zal nu onherroepelijk de geest hebben gegeven. En in theorie kunnen remmen na twee jaar vast gaan zitten en banden een hoogteslag gaan vertonen.

Dus het bovenstaande lijken mij preventief nuttige ingrepen maar het verder functioneren van remmen en banden zal tijdens het gebruik aan het licht moeten komen. Het kan zijn dat u géén klachten heeft maar lijkt het mij verstandig nog wel aanvullende garantie af te dwingen van bijvoorbeeld 1 jaar. Binnen die tijd kunnen er misschien toch defecten of storingen optreden die met terugwerkende kracht toch te wijten zijn aan langdurige stilstand. Als extra stok achter de deur zit u wat mij betreft dan echt wel safe.