Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nieuwe banden gemonteerd in de garage met een DOT-nummer 1818.Had dit niet 1821 moeten zijn?

Vraag gesteld door op 14 mei 2021

Deze week 4 nieuwe Michelin Agilis-crossclimate laten monteren op mijn VW-transporter met het DOT-nummer 1818. Had dit niet 1821 moeten en wat ik nu nog ondernemen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft recent 4 nieuwe banden laten monteren maar de DOT-code laat 1818 zien dat feitelijke staat voor de 18e week van 2018 als productiedatum. U vraagt hoe nu verder.

Er is geen wettelijke regeling hoe oud een band bij de verkoop mag zijn. Uitgaande van een zorgvuldig opgeslagen band is echter de volgende discussie of deze band nog als ''nieuw'' verkocht mag worden. Wat ons betreft alleen wanneer u als koper op de hoogte bent gebracht van deze productiedatum én met een financiële compensatie in de vorm van een extra korting.


Onze ervaring is dat een maximaal 3 jaar na productiedatum deskundig opgeslagen band nog dezelfde kwaliteiten bezit als een nieuwe. Toch kan deze band wellicht wat minder lang mee, veroudering zal eerder een rol spelen. Wij adviseren bandenhandelaren om duidelijk te zijn naar de consument als er al wat oudere banden als nieuw verkocht worden om teleurstelling te voorkomen. Zeker bij een band van rond de 3 jaar oud lijkt een korting ons dan wel opportuun. Dat geldt dus zeker óók in uw geval.