Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik in Nederland in de auto van mijn buitenlandse vrouw rijden?

Vraag gesteld door A. Klomp op 16 mei 2021

Mijn vrouw woont in en is ingezetene van Oostenrijk en heeft dus een auto met een Oostenrijks kenteken. Nu is ze regelmatig in Nederland voor een aantal weken. Mag ik dan (alleen) in haar auto rijden of alleen als ze erbij is of helemaal niet?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vrouw is Oostenrijks ingezetene en rijdt met een Oostenrijks gekentekende auto. U vraagt of u als NL ingezetene in Nederland met die auto mag rijden.

Dat mag maar dan moet u wel dat kenteken in Nederland bij de RDW laten registreren. Ook moet u belasting op personenauto’s en motorrijwielen (bpm) en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen. 

Vrijstelling bpm en mrb bij kort gebruik
Maakt u met een auto met buitenlands kenteken voor een korte periode gebruik van de Nederlandse weg? Dan is vrijstelling van bpm en mrb mogelijk. U hoeft dan geen bpm en mrb te betalen. Wilt u die vrijstelling krijgen? Dan moet u hiervan melding doen bij de Belastingdienst. Hiervoor kunt u dit formulier gebruiken. Ik wil benadrukken dat die vrijstelling slechts ééns per jaar aangevraagd kan worden voor de duur van maximaal twee weken. Dat lijkt me in uw geval niet echt een bevredigende oplossing en komt het er op neer zonder registratie bij de RDW u slechts als bijrijder mee mag.